Agenda

Romeo and Juliet, filmhuis Losser

woensdag 10 januari 2018 14:00

William Shakespeare, geboren in 1564, wordt wel de grootste toneelschrijver ooit genoemd. Hij schreef onder andere het toneelstuk ‘Romeo en Juliet’. Thema’s als noodlot, familievetes  en de ontwikkeling van een 13-jarig meisje, tot een zelfstandig denkende en handelende vrouw spelen in het stuk vooral een rol. Romeo en Juliet, een koppel, dat al op jonge leeftijd verstrikt raakt in zeer vervelende akties …Een universeel gegeven, helaas tot op de dag van vandaag. We weten allemaal hoe het eindigt, maar je zou willen, dat Shakespeare maar een ander einde had geschreven.

Franco Zeffirelli, filmregisseur, heeft over deze tragedie in 1968 een nog steeds beroemde en romantische film gemaakt met in de hoofdrollen twee teenagerfilmsterren, Olivia Hussey en Leonard Whiting, zelf nog maar net hun kindertijd ontgroeid. Romeo en Juliet zijn afkomstig uit twee adelijke families, die al heel lang verwikkeld zijn in een eindeloze strijd. Juliet, uit de familie Capulet wordt geacht te trouwen met de door haar ouders uitgekozen graaf Paris. Maar het loopt anders:

Romeo, telg uit de famlie Montague en Juliet , beiden aanwezig op een feest van de Capulets, ontmoeten elkaar daar en raken op slag hevig verliefd op elkaar. Hoewel de vete tussen hen in staat, plannen ze met spoed hun huwelijk.

Er volgen helaas gevechten met bloedvergieten en de verbanning van Romeo, die toch nog een laatste nacht met zijn kersverse bruid Juliet kan doorbrengen. Juliet hoort intussen van haar ouders dat ze met graaf Paris zal trouwen, maar ze weigert en neemt een drankje in waardoor ze de volgende 48 uur dood zal lijken, maar niet ècht gestorven is. Per ongeluk bereikt Romeo het bericht dat Juliet dood is en bijgezet zal worden in de graftombe van de Capulets. Hij hoort niet hoe de echte waarheid is, koopt gif en pleegt zelfmoord. Als Juliet dan Romeo dood aantreft, nadat ze óntwaakt is, maakt ook zij een eind aan haar leven. Uiteindelijk sluiten beide families vrede.

 

Locatie: 
Erve Kraesgenberg, Bookholtstraat 25 Losser