Nieuws

Cees Liet overleden

Cees Liet een van de oprichters van Trioliet is op 81-jarige leeftijd overleden.

 

Cees is samen met zijn broers Fred en Max grondlegger van Trioliet. Van zijn tekentafel komt onder meer de TU kuilvoersnijder. Tot voor kort was Liet nog actief als werktuigbouwkundige bij zijn eigen ingenieursbureau Liet Specials Engineering en was hij op de achtergrond nog altijd betrokken bij Trioliet, dat nu geleid wordt door zijn zoons Robert en Kees.

Cees Liet werd afgelopen zomer getroffen door een lichte hersenbloeding. Ondanks dat hij in eerste instantie goed herstelde, kwam hij er niet helemaal meer bovenop. Hij overleed afgelopen zaterdag 2 december.

 

Begin Trioliet

In 1950 beginnen de drie broers Max, Cees en Fred Liet in Purmerend met het maken van kruiwagens. Dit werd de aanzet van een wereldwijd bekend voersysteem. In 1958 wordt het bedrijf Mullos uit Losser overgenomen, de producent van hooiblazers. Het bedrijf wordt groter en dus moet men op zoek naar een andere plek. Aan de Smitsbreeweg in Losser vinden de gebroeders een nieuwe stek. Trio wordt een deel van de bedrijfsnaam en Trioliet is inmiddels een wereldwijd begrip in voertechniek in de rundveehouderij.

De verhuizing naar Losser blijkt voor die jaren een cultuurschok te zijn. Van het moderne Purmerend naar het Twentse platteland van de nuchtere Tukker. En de afstand, je was toch al gauw een halve dag onderweg. In 39 jaar in Losser is men uitgegroeid tot een specialist op het gebied van voersystemen.

Men verdiept zich in de techniek van het voer mengen dit komt nogal nauw in de moderne veehouderij. De koeien zijn in principe klein wandelende melkfabriekjes. Door het juiste voer te geven in de beste verhoudingen geeft de koe immers de meeste melk.

Het bedrijf groeit langzaam en gestaag verder tot het weer wil uitbreiden en op zoek gaat naar een geschikte plek in Losser. Helaas komen Trioliet en de gemeente niet tot elkaar. In 1997 verhuist men naar Oldenzaal. Veel werknemers uit Losser vinden nog steeds daar hun werkplek.

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.