Nieuws

Cia Kroon geïnstalleerd als burgemeester

Woensdag 7 februari, omstreeks 14.30 uur hadden de Böggelrieders en Daansers hun plek ingenomen op de gemeentegrens Enschedesestraat/Zoekerweg.

Meuten

Ze sloten de weg af met een paal. Even later kwam Cia Kroon met haar man Theo aangereden uit de richting Enschede. De auto werd tot stilstand gebracht voor de paal en het “meuten” kon beginnen. Een Twents gebruik dat zoveel betekent als tegenhouden, totdat de tol, in de vorm van een alcoholische versnapering is voldaan. Jan Riesewijk verwelkomde haar en legde haar precies uit wat de bedoeling was. Cia was er op voorbereid. Uit de auto kwam een mandje met daarin wat flesjes likeur en glaasjes. Cia schonk, met hulp van de gemeentebode, de “borrels” in en deelde ze uit. Er werd geproost op een goede toekomst voor haar als burgemeester van Losser. Vervolgens werd de blokkade opgeheven en ging met richting Kulturhus.

 

 

Raadszaal

In de raadszaal werden in een bijzondere raadsvergadering de protocollen afgewerkt en werd ze geïnstalleerd als burgemeester. Ze werd door verschillende personen toegesproken. Jan Martin van Rees overhandigde haar de ambtsketen. Jan Rieswijk sprak haar toe op zijn voor hem zo bijzondere en karakteriserende manier in het Twents. Er was al genoeg “Hollands” gesproken en Cia moest het maar ondergaan omdat ze het Twents nog moest leren. Hij waarschuwde haar voor de valkuilen die het Twents heeft. Joa, joa betekent dus nee. Hij besloot zijn toespraak met het volgende gedicht:

Oh pronkjuweel op dezer aard,

Oh grote diamant.

Oh parel van het oosten,

In ons mooie Twentse land!

 

Oh zonnestraal in donkere dagen,

Oh trending toppic van elk merk.

Oh metropooltje aan de Dinkel,

De Kroon op ieders werk!

 

Oh paradijs op aarde,

Oh Hof van Eden, niet gewoon.

Oh onovertroffen schoonheid,

Hiermee steek je iedereen naar de Kroon!

 

Oh koninkrijk op woeste zandgrond,

Oh landstreek met grandeur.

Oh prachtig… Overdinkel

En Losser lig der veur!

Cia

Cia sprak de aanwezigen vervolgens toe. Ze is blij met haar benoeming. Heeft veel zin in Losser. Is een mensenmens dat graag tussen de bevolking staat. Ze is verrast door de warme reacties die haar ten deel zijn gevallen. Ze bedankte haar partner Theo voor alle steun die hij haar gegeven heeft bij de sollicitatie. Ze bedankte haar zus en moeder die ook aanwezig waren. Het lijkt er veel op dat Losser een burgermoeder heeft gekregen met een warm hart voor de mensen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.