Nieuws

Gerard Huis in't Veld eregast in optocht Münster

Al vele jaren gaan de meeste Losserse wagenbouwers met hun praalwagens op Rosenmontag naar het Duitse Münster.

Duits bezoek

Afgelopen woensdag brachten een aantal carnavalisten uit Münster een bezoek aan de Losserse bouwloodsen. Onder aanvoering van Prins Christian I van Münster werd de Duitse delegatie ontvangen door prins Brian met zijn gevolg op Industrie terrein de Pol.

Door het slechte weer, ging men snel richting het Aöske ging waar de middag officieel werd geopend door de voorzitter van de Gaffel Aöskes. Bob Volmer benadrukte de lange vriendschap tussen de Münster en Losserse carnavalisten. De tweede wereldoorlog was nog maar 10 jaar voorbij en er werd weer samen gevierd. Dit is toch wel uitzonderlijk te noemen volgens Bob Volmer. De vriendschap is nog steeds zeer hecht. Dit werd bekrachtigd door een luide Helau van de gasten.Inspecteren

Nadat ook de beide prinsen hadden gesproken werden de wagens geïnspecteerd door de Duitse gasten. Vervolgens werd er gezamenlijk met de aanwezige Losserse hoogheden snert gegeten in de bar van het hallencomplex. De bijeenkomst tussen de carnavalisten uit Munster en Losser werd ‘s avonds afgesloten bij café Heijdemann. Hier werden nog enkele medailles uitgewisseld en zorgden de Tukkersbloazers voor de muzikale ondersteuning. 

Gerard Huis in't Veld

In 1962 werd Gerhard Huis in ’t Veld lid van de carnavalsvereniging de Gaffel Aöskes. Deze overkoepelende vereniging werd opgericht op de elfde van de elfde 1962. In 1967 was Gerhard Huis in ’t Veld medeoprichter van de Grösmeeierkers. Gerard is dus al vanaf die beginperiode nauw betrokken bij het Losserse carnavalsgebeuren. Hij ontwierp in de loop van de jaren honderden carnavalswagens, niet alleen voor het Losserse carnaval.

Ook voor verenigingen in de regio en in het buitenland, o.a. Münster, zette hij zijn creatieve talenten in. En het bloemencorso in Rekken deed ook niet tevergeefs een beroep op hem. Verder ontwierp hij prinsenmedailles, stickers en tekende cartoons. Een andere hobby, houtsnijwerk, werd ook gebruikt ten dienst van carnaval in de vorm van scepters voor de prinsen. Dan kan het natuurlijk niet uitblijven dat je ook zelf Prins carnaval wordt: 1968 was zijn gloriejaar.

In dit jubileum jaar van de Gaffel Aöskes is er tijdens de Rosenmotagoptocht in Munster een speciaal plekje voor Gerard. Hij mag als "chefzeichner der Wagen in Losser" meerijden op de "Burgerasschuss kommandowagen". Dit onderstreept de lange vriendschaps band tussen Münster en Losser.

 

Bron: boek Meisje uit de Froenstraat. Uitgave van de Historische Kring Losser

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.