Nieuws

Huis TV zorggroep Sint Maarten

Zaterdag 3 februari om 10.30 uur werd het startsein gegeven voor de nieuwe programmering en de nieuwe inrichting van de Huis TV Sint Maarten door Marijke Bijen. Marijke is vrijwilligerscoördinator van Oldenhove & Maartens-Stede in Losser.

Geschiedenis

Ze vertelde over de geschiedenis van Huis TV wat aanvankelijk eerst alleen radio was. In 1981, 37 jaar geleden, legde mevrouw Jo de Jong, activiteitenbegeleidster, de basis voor de huidige Huis TV. Men is begonnen met een programma met verzoeknummers voor de bewoners. In de kelder van Maartens stede zaten de eerste vrijwilligers met zeer eenvoudige apparatuur de radio-uitzendingen te maken. Marinus Ekkelboom, Ben Elferink en Dick Bos waren de vrijwilligers van het eerste uur. Al snel sloot Harry Snijders zich bij ze aan. In 1991 is men begonnen met Huis TV.

Nieuwe fase

Vanwege de verouderde apparatuur was men genoodzaakt een nieuwe start te maken. Dat had ten gevolge dat de uitzendingen bijna een jaar stil hebben gelegen. Er is opnieuw geïnvesteerd in apparatuur en studio om van 08.00 tot 23.00 uur Huis TV te kunnen verzorgen. Op de tafels staan handige driehoekjes van stevig papier met informatie over wat er allemaal te zien is, wanneer dat te zien is en hoe dat te zien is. Marijke zegt: “Vanaf vandaag starten we met een dagelijks aanbod en kunnen de bewoners kijken naar Huis TV op een eigen kanaal. We doen dit om de bewoners nog meer entertainment aan te bieden en meer informatie te geven over wat in huis, in Losser en de omgeving plaats vindt. We beginnen met een programma van 2 uur dat zich telkens herhaald en op geplande momenten door de week zullen programma onderdelen ververst worden. Een voorbeeld van programma onderdelen zijn bijvoorbeeld optredens in de Vicaryzaal, reportages van activiteiten in en rond Losser, nieuws, amusement en beelden uit de oude doos.”

Vrijwilligers

 

De Huis TV wordt ook nu nog door vrijwilligers mogelijk gemaakt. Bert Eulderink, Theo Heurneman, Ronald Start, Henny Nijhof en Harry Elsjan zorgen voor de programma’s. Hedy Scholten is de TV Huis omroepster.

Coördinatie

De coördinatie is in handen van Ronald Start. Hij vertelt dat er jaren met analoge apparatuur is gewerkt en dat dat voor die tijd ook prima was. Met de huidige wensen is dat geheel uit de tijd. Met een nieuwe infrastructuur te ontwikkelen en toe te passen is veel tijd gemoeid. Dat was dan ook de reden dat men voor langere tijd niet kon uitzenden. Ronald prijst zich gelukkig met een stel vrijwilligers om zich heen die de passie en het geduld opbrengen om steeds weer geweldige programma’s voor de bewoners te maken.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.