Nieuws

KBS De Martinus wint finale geheim genootschap

Vandaag 30 november was het zover de finale van het “ Geheim genootschap”

Spanning

Om half elf is de spanning te snijden in de bibliotheek van Losser. Zeker vijftig kinderen zitten klaar voor de finale van het geheim genootschap. Dit is een project gestart door de bibliotheek Losser. Aanleiding hiervoor was de kinderboekenweek. Uit de twaalf deelnemende scholen zijn de finalisten, KBS De Martinusschool en de Pax Christieschool. De meegekomen supporters zitten achter in de zaal gewapend met hun smartphones om de mooiste plaatjes te maken.

Dan kan de finale beginnen

De eerste ronde bestaat uit een vragenronde. Het is gelijk al een spannende strijd. Pax Christie is goed op dreef en heeft de hand snel aan de knop. loopt langzaam iets uit. Al snel loopt de Martinus in. De eerste ronde wordt gewonnen door Pax Christie. De tweede ronde is het voordragen van een gedicht. Beide gedichten zijn zelf gemaakt door de deelnemende leerlingen. De jury let op de inhoud en de voordracht van het gedicht.

Samenvatting

Voor de finale is er een boek gelezen en daar moest een samenvatting van gemaakt worden. Het boek is van de schrijver Bies van Ede. De Pax Christie heeft een uitvoerige en duidelijke samenvatting gemaakt. De Martinus heeft aan de hand van steekwoorden het boek samengevat. De jury wikt en weegt maar geeft nog geen oordeel op onderdeel.

Dans

Tijd voor beweging. De opdracht is een dans te bedenken die met heel de klas wordt uitgevoerd. Nu komt het erop aan dat je goed met elkaar samenwerkt. Ook is het de bedoeling dat er instrumenten gebruikt worden. Kinderen van de Martinusschool vertellen dat de gymlessen, danslessen zijn geworden de afgelopen tijd. Ook op de Pax Christi school is er zeker drie keer in de week geoefend.

Jury

Het laatste onderdeel is een vragenronde met vragen wat er zoal in het jeugdjournaal voorbij is gekomen de laatste tijd. Jacinta Kocx stelt vakkundig de vragen. Er is goed opgelet de afgelopen week. Van de 20 gestelde vragen worden er in totaal 18 goed beantwoord. Dan is het spel gespeeld en trekt de jury zich terug om goed afgewogen oordeel te geven.

De jury is van oordeel dat de dans en het gedicht door beide deelnemende scholen in een gelijke stand zijn geëindigd. De goed beantwoorde vragen geven de eind uitslag. Martinus is de winnaar van de finale van het geheim genootschap. De Pax Christie is een zeer goede tweede finalist. De bekers worden uitgereikt. Een grote emmer snoep voor de tweede plek en de winnaars krijgen een mok van het geheim genootschap. Het project is voor de scholen en de organiserende bibliotheek zeer geslaagd. Misschien dat het nog een vervolg heeft.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.