Nieuws

Oliebollentoernooi 

Oude biljarttraditie “in ere hersteld”  

 BC d’ Oale Toorn

Het was jarenlang een vaste biljarttraditie aan het einde van het jaar, het Oliebollentoernooi bij Café ’t Raedthuys in Losser. Totdat hier in 2016 plotseling een einde aan kwam door de financiële problemen van bovengenoemd café. Biljartvereniging BC ’t Raedthuys moest noodgedwongen op zoek naar een andere locatie, deze werd gevonden bij Grand-Café Smit. Tegelijkertijd werd de vereniging omgedoopt tot BC d’ Oale Toorn. 

Eigenaar Herman Poorthuis van Grand-Café Smit was meteen enthousiast toen de vereniging hem vroeg of hij belangstelling had, om het Oliebollentoernooi in zijn café te houden. Ruim 20 biljarters meldden zich aan voor de voorrondes die op 2 zaterdagen vóór Kerst werden afgewerkt.  Alle spelers moesten in 3 verschillende disciplines (libre, bandstoten en driebanden) een van tevoren bepaald aantal caramboles maken. Gezelligheid was troef op deze beide zaterdagen.  

Voor de finale avond op donderdag 28 december plaatsten zich uiteindelijk 8 biljarters:  

Martin Boerrigter, Hans Snippert, Eddy Leeuw, Dennis Boerrigter, Marcel Kok, Herman Poorthuis, Michel Swennenhuis en Frans Even. 

Na een aantal zeer spannende wedstrijden, waarbij het verschil soms maar 1 of 2 caramboles was, plaatsten zich uiteindelijk Hans Snippert en Frans Even voor de grote finale.  Laatstgenoemde nam al snel een flinke voorsprong, maar Hans Snippert gaf zich niet gewonnen en kwam uitstekend terug, waardoor het nog behoorlijk spannend werd. Met een serie van 3 driebanders maakte Frans Even uiteindelijk de partij uit en mocht hij de nieuwe wisselbeker in ontvangst nemen van voorzitter Martin Boerrigter. Al met al was het een zeer geslaagd toernooi, waarin fanatiek gespeeld werd, maar waarbij toch vooral de gezelligheid het belangrijkste was.  


 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.