Nieuws

Subsidie voor ontwikkelingen in Overdinkel

Donderdagmiddag 25 januari gaf wethouder Joop Hassink een persvoorlichting betreffende subsidieverstrekkingen in Overdinkel. Op initiatief van de gemeente Losser is in 2014 gestart met een werkgroep bestaande uit vrijwilligers om Overdinkel de status van smokkeldorp terug te geven.

Na de verwoestende brand in het textiel- en smokkelmuseum van de familie Game is er een leemte ontstaan. Daarnaast had de werkgroep zich tot taak gesteld om Overdinkel, naast de status smokkeldorp, ook toeristisch aantrekkelijk te maken.

Gerealiseerd

Veel voornemens kunnen dankzij subsidie van de provincie, aangevuld door cofinanciering van de gemeente worden gerealiseerd. Ook de ondernemers hebben meegedacht met de werkgroep. Zo is de smokkelölie, een likeur ontstaan, smokkelkoffie op de markt gebracht. Ook zijn er in Overdinkel meer overnachtingsmogelijkheden ontstaan. ’t Trefpunt en haar omgeving zijn ingericht op het fenomeen smokkelen. Ook is het boekje smokkelen gerealiseerd. Het is vorig jaar uitgegeven tijdens de opening van ’t Trefhuus in Overdinkel. Het zijn smokkelverhalen opgetekend uit de monden van smokkelaars door Sietse Smit. De uitgave van het boekje is 2000 stuks. Inmiddels zijn er 750 verkocht. Het boekje is bij de VVV, Plus Overdinkel en enkele andere plekken te koop. Alie Kruse-Kolk heeft het ontwerp verzorgd. Alie heeft ook het logo voor Smokkeldorp Overdinkel ontworpen.

Nog te realiseren

De grensstenen/smokkelroute die onder andere via de Lutte en Overdinkel naar Glane loopt wordt momenteel uitgerold. Het ontsluiten van informatie over de Drieland grenssteen kan met de subsidie opgepakt worden, evenals de aanschaf van de electrocar. Deze electrocar is zodanig ingericht dat hij ook bij koud weer ingezet kan worden. Men maakt de zijkanten dan winddicht en er is verwarming aan boord. Naast het vervoer van toeristen wordt de kar ook ingezet bij het vervoer van rolstoelers en de inwoners uit Overdinkel en Losser die wel eens willen genieten van alle leuke plekken waar je normaal gesproken niet komt. De kar heeft dus ook een sociaal aspect. Ellen Bijkerk Jansink van Bed and Breakfast Erve Naatsboer uit Overdinkel, de kartrekker van dit project, wordt helemaal enthousiast als ze praat over dit project. Ze heeft een bedrag van € 5000.- korting gekregen bij de aanschaf van de kar en één jaar gratis onderhoud. Voor het besturen van de kar en voor de rondleidingen worden gidsen opgeleid. Bij het ’t Trefhuus wordt nog een onderkomen voor de kar gebouwd. Het is de verwachting dat de kar in mei 2018 in gebruik zal worden genomen.

Subsidie voor ontwikkelingen in Overdinkel

Subsidie

Door de provincie is door Gebiedsontwikkeling Noordoost Twente een bedrag van bijna € 100.000.- gesubsidieerd. De gemeente Losser legt daar € 50.000.- bij. Het Oranjefonds, dat heel enthousiast reageerde over het sociale aspect van de electrocar, € 20.000.-. De Rabobank subsidieert een bedrag van € 10.000.- voor de aanschaf van de elektrokar. De NAM, vanwege de afwateringsprojecten in de gemeente Losser een bedrag van € 11.586.-.

Monique Hamers, beleidsmedewerker voor de gemeente Losser en algemeen coördinator van dit project, denkt dat het totale project in het voorjaar van 2019 gerealiseerd zal zijn.
Subsidie voor ontwikkelingen in Overdinkel

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.