Nieuws

Wijnproject Losser

De eenvoudigste mensen hebben soms de meest creatieve ideeën. Johan Horstman, whiskystoker in Losser, is zo’n man. In zijn stokerij aan de Smitsbreeweg maakt hij niet enkel de fijnste drankjes. Hij denkt ook na over de mogelijkheden die op zijn pad komen. Zo heeft hij ooit 300 liter wijn betrokken van de Losserhof. Op de Losserhof is een bescheiden wijngaard, waar zo’n 600 liter wijn per jaar geproduceerd en gebotteld wordt. Op de Losserhof wordt deze activiteit toegepast als dagbesteding voor de bewoners.

Conjac

Johan heeft als deskundig distilleerder de 300 liter wijn verwerkt tot conjac met een alcoholpercentage van 40 %. Conjac, want de naam cognac mag niet gebruikt worden omdat die beschermt is. De smaak is er echter niet minder om. Na bewerking blijft er van de 300 liter wijn ongeveer 60 liter Conjac over die dan ook nog eens 3 jaar moet rijpen. Dit heeft de sociaal ingestelde Johan aan het denken gezet. Om de bewoners van de Losserhof meer tegemoet te komen in de dagbesteding zou de wijngaard uitgebreid moeten worden naar een capaciteit van ongeveer 6000 liter wijn per jaar. Johan is gaan praten met de manager wonen en dagbesteding, Hans Henkelman, van de Losserhof.

Losserhof

“Ik was meteen enthousiast.” zegt Hans Henkelman. “Wij hebben er alle belang bij om onze bewoners een nuttige dagbesteding te laten beleven. Dat is een sociaal belang. En met de uitbreiding van onze wijngaard is dat goed te doen. We hebben er hier de ruimte voor. De mensen kunnen eigenlijk zonder problemen aan de slag. We zouden via de gemeente Losser ook mensen aan het werk kunnen stellen die een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben en zodoende hun arbeidsmarktwaarde kunnen opkrikken. Om dit te realiseren is deskundigheid van groot belang.

Bovendien moeten we er zeker van zijn dat de grond waarop de wijngaard gerealiseerd wordt, geschikt is voor wijnbouw. Om hierover een helder antwoord te krijgen zijn Johan Horstman en ik in contact getreden met Ilse en Roelof Visser van de wijngaard Hof van Twente in Bentelo. Zij hebben al jaren ervaring in de wijnproductie op Hollandse bodem en hebben bovendien mensen aan het werk die van het niveau zijn zoals onze bewoners van de Losserhof. Daar is kennis en ervaring. Het is en blijft een mooi idee maar het plan zit nog steeds in de initiatief fase.”

Wijngaard Hof van Twente

De wijngaard is in 2000 opgericht. Roelof Visscher wilde altijd boer worden. Ilse, met ruime ervaring in de zorg (orthopedagoge), keek uiteraard met andere ogen dan haar man naar de mogelijkheden. Zij zag meer de kans om op een boerderij een integratieproject op te zetten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Nu verbouwen ze al ruim 17 jaar wijn van Nederlandse bodem op 5,5 hectare grond. Ze hebben 16 mensen aan het werk, die door Ilse en haar medewerkers begeleid worden bij de werkzaamheden die voorkomen op een wijngaard. Er is een wijnwinkel waar ook gewerkt dient te worden.

Het werk wordt verricht in een voor de mensen acceptabel werktempo. “We hebben ruime ervaring in het verbouwen van wijn op Nederlandse bodem. Hiervoor gebruiken we druivenrassen zoals de Solaris, Johanniter en de Regent die het goed doen op onze grond. Per jaar bottelen we 20 000 liter Twentse witte en rode wijn en rosé. We produceren ook voor andere wijnboeren uit Nederland. We zijn benaderd om onze kennis en ervaring in te zetten voor de uitbreiding van de wijngaard op de Losserhof. We doen dit graag. We hebben de grond van de Losserhof, waar de wijngaard moet komen, laten onderzoeken. Het blijkt dat de grond, met enkele aanpassingen zoals de toevoeging van stikstof en kalk, bijzonder geschikt is om wijn te verbouwen.” zegt Ilse Visscher.

Vangnet

“In een project als dit zijn er enkel winnaars en geen verliezers.” zegt Johan Horstman. “Iedereen profiteert van dit project. De Losserhof heeft een nuttige dagbesteding voor haar bewoners. De Hof van Twente neemt de wijn af en is zo in staat haar productie te verhogen. De gemeente Losser kan, als ze dat willen, mensen op de wijngaard van de Losserhof te werk stellen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

En mocht, om wat voor reden dan ook de wijn niet aan normen voldoen om gebotteld te worden, dan neem ik die af en maak ik er conjac van. Aanvankelijk was het de bedoeling om samen met de Losserhof naar de steenfabriek in Losser iets op te zetten. De steenfabriek is een hele mooie plek om iets dergelijks op te zetten. Dit zou voor de steenfabriek ook een mooie gelegenheid zijn geweest om hun activiteiten uit te breiden, wat ook weer meer bezoekers zou opleveren. Helaas zijn we niet tot een overeenkomst gekomen.”

Subsidie

De projectleiders hebben een onafhankelijk subsidieburo in de arm genomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van subsidie.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.